Πιστοποίηση της
ποιότητας
Πιστοποίηση της ποιότητας
H AGRO Q ως σύμβουλοι ανάπτυξης και υποστήριξης συστημάτων ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και ιχνηλασιμότητας στον αγροδιατροφικό τομέα διασφαλίζουν την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.
ISO 22000
ISO 9001
Το Διεθνές αυτό πρότυπο εστιάζει στην Ασφάλεια του Τροφίμου. Τεκμηριώνει την εφαρμογή, διατήρηση και αναθεώρηση συστήματος Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (Hazard Analysis and Critical Control Points ή HACCP) για τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα καθώς και ζωοτροφές, εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία που μπορούν να επηρεάσουν το τρόφιμο (π.χ. μικρόβια, χημικές ουσίες, ξένες ύλες) σε όλα τα στάδια της παρασκευής του και προτείνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
GLOBAL GAP IFA
GLOBAL GAP CfP
Είναι ένα ιδιωτικό παγκοσμιοποιημένο πρωτόκολλο παραγωγής με σκοπό την τήρηση των Αρχών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (G.A.P.), την παραγωγή ασφαλών-ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των εργαζομένων στη γεωργική επιχείρηση.
Έχει συνταχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιανοπωλητών (Supermarkets) και εξ αιτίας της ευρείας αποδοχής του από όλο και περισσότερες αγορές, προωθεί τη διεθνή αναγνώριση των πιστοποιημένων γεωργικών επιχειρήσεων και προάγει την καταξίωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη συνείδηση των ευρωπαίων καταναλωτών.
Το πρωτόκολλο GLOBALGAP εφαρμόζεται είτε σε μεμονωμένους παραγωγούς (Option 1) ή σε ομάδα παραγωγών (Option 2). Οι κύριοι τομείς γεωργικής δραστηριότητας που βρίσκει εφαρμογή το πρωτόκολλο είναι:
- Φυτική παραγωγή (φρούτα & λαχανικά, καλλωπιστικά άνθη & λουλούδια, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, καφές, τσάι).
- Φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού.
Το BRC είναι σειρά Προτύπων για την Ασφάλεια & Ποιότητα των Τροφίμων, που έχει αναπτυχθεί από τον Βρετανικό Οργανισμό Λιανεμπορίου, προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τις αλυσίδες supermarkets. Οι επικαιροποιημένες εκδόσεις του αποτελούν πρότυπα με παγκόσμια αναγνώριση, που καθορίζουν τις απαιτήσεις συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας.
Το Πρότυπο AGRO 2-1 & 2-2 είναι ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης με στοιχεία συστήματος ποιότητας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε γεωργική εκμετάλλευση σε συλλογική βάση από Ομάδες Παραγωγών με επιστημονική υποστήριξη και παρακολούθηση από επιβλέποντα τεχνικό σύμβουλο.
Βασίζεται στην τήρηση των νομικών απαιτήσεων, την ορθολογική χρήση όλων των εισροών (νερό, λιπάσματα, Φυτοπροστατευτικά προϊόντα) και την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των φάσεων παραγωγής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, καθώς και την παραγωγή επώνυμων, ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
Ο AGROCERT/ ΟΠΕΓΕΠ έχει εκπονήσει τα πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2, που περιγράφουν τις απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται μια γεωργική εκμετάλλευση, προκειμένου να πιστοποιηθεί για την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) στην παραγωγή των προϊόντων της.
Το Πρότυπο IFS είναι ένα κοινό Πρότυπο ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων (International Food Standard), το οποίο προέκυψε από την συνεργασία των μελών της Γερμανικής Ομοσπονδίας Λιανέμπορων και της αντίστοιχης Γαλλικής .
Το IFS καθορίζει τις ειδικές απαιτήσεις για την ασφάλεια, νομιμότητα και ποιότητα των τροφίμων που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες επεξεργάζονται ή/και συσκευάζουν τρόφιμα. Επιτρέπει την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων συστημάτων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων από τους προμηθευτές της διατροφικής αλυσίδας, σύμφωνα με μια ομοιόμορφη προσέγγιση. Το Πρότυπο IFS ισχύει για όλα τα μεταγενέστερα της πρωτογενούς παραγωγής στάδια επεξεργασίας τροφίμων.
Το International Food Standard βασίζεται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα και στην κάλυψη των απαιτήσεων που προκύπτουν τόσο από την εθνική, όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το IFS αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων.
Το LEAF Marque είναι ένα κορυφαίο παγκόσμιο σύστημα διασφάλισης που αναγνωρίζει προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται αειφορικά. Οι επιχειρήσεις με πιστοποίηση LEAF Marque έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα με το στιβαρό LEAF Marque Standard.
Το SMETA είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος έλεγχος στον κόσμο. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το SMETA για να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις στις επιχειρήσεις και στην αλυσίδα εφοδιασμού τους